Pentru fiecare antreprenor, prima întâlnire cu un client este un moment foarte important. Este esențial să inspiri încredere și să te comporți profesionist ca să faci o impresie bună și să pui bazele unei relații de afaceri stabile și de lungă durată.

Iată o listă cu 4 sfaturi esențiale care îți vor fi de ajutor la o primă întâlnire cu un client nou:

  1. Stabilește atent toate detaliile. Ia-ți timp înainte de meeting și asigură-te că ai toate informațiile necesare. Este foarte important să fii punctual, să știi cum să ajungi la locul de întâlnire și să cunoști numele tuturor persoanelor prezente. Dacă este cazul, pregătește copii ale documentelor pe care urmează să le folosești în timpul discuției. De asemenea, este recomandat să fii atent la ținută. Adoptă un stil formal pentru a insufla competență și seriozitate.
  1. Fii un bun ascultător. Acest prim contact față în față cu clientul îți dă șansa să îi înțelegi mai bine nevoile și să îți pregatești mental discursul pentru partea în care va trebui să prezinți soluțiile tale la problemele lui. Ia notițe dacă este necesar și fii atent la ceea ce spune, fiecare detaliu contează.
  1. Evidentiază-ți calitățile. Acum că ai aflat mai multe despre companie și despre nevoile clientului, este momentul să iei cuvântul. Este rândul tău să îți demonstrezi abilitățile de consultant, să arăți cât de mult îți pasă de compania lui și cu ce poți tu să ajuți. Folosește-te de studii de caz sau de rezultate concrete pe care le-ai adus în cazul altor companii. Este partea în care tu trebuie să te vinzi, fii convingător și vorbește cu încredere.
  1. Încheie întâlnirea într-o notă pozitivă. Stabiliți data unei noi discuții, dar asigură-te că îi lași suficient timp să digere toate informațiile pe care i le-ai dat. Spune-i că ți-a făcut placere întâlnirea și păstrează aceeași atitudine încrezătoare. Arată-te deschis și la discuții telefonice pentru orice alte detalii de care ar avea nevoie.

Succesul fiecărei întâlniri de afaceri depinde în mare parte de tine. Asigură-te că urmezi fiecare dintre pașii de mai sus ca să demonstrezi profesionalism și să inspiri încredere, atitudinea face întotdeauna diferența.

Cu siguranță că te-ai aflat și tu de multe ori într-o astfel de situație, ce alte sfaturi ai mai adăuga la lista de mai sus?